De eerste Marokkaanse wielrenner

De twintigjarige Khalid Bounida is voor zover bekend de eerste wielrenner in Nederland van Marokkaanse afkomst. Het klimtalent uit de Utrechtse wijk Overvecht reed voorheen voor de Chinese profploeg Marco Polo en koerst nu voor de beloftenploeg WWV, in de kleuren van Vacansoleil. Bounida hoopt op het WK op de weg uit te komen voor Marokko.

Marokkanen fietsen inderdaad niet zoveel, zegt Bounida. ‘En zeker niet op een racefiets’. ‘Het kan zijn dat er in een grijs verleden eentje was, maar ik ken geen Marokkanen in Nederland die fietsen op professioneel niveau.’ De Utrechtse wielrenner begon met fietsen als conditietraining, naast het voetballen. ‘Ik bleek ineens aardig mee te komen op de fiets, zeker bergop.’

Marco Polo
Vorig jaar reed Bounida voor de Chinese wielerploeg Marco Polo, in een team met talenten uit niet voor de hand liggende wielerlanden als Japan, Maleisië en Ethiopië. In het Marco Polo Cycling Team krijgen deze wielrenners een kans om hun talent te tonen. ‘Ik heb overal al gereden’, zegt Bounida, ‘in China, Thailand, maar ook in Europa.’

Marokko
Na een jaar vol blessureleed volgde hij zijn ploegleider Rinus Verboom naar de beloftenploeg van Willebrord Wil Vooruit. Daar hoopt Bounida zich in de kijker te rijden van een Pro Tour-ploeg en van de Marokkaanse bondscoach. ‘Ik heb nog niets besloten, maar het lijkt me wel wat om voor Marokko op een WK of de Olympische Spelen te rijden.’ Zoals elke wielrenner droomt hij vooral van de Tour de France. ‘Dat ligt mij ook beter, meerdaagse koersen, met etappes bergop.’

Leeuw van de Atlas
Een bijnaam – misschien wel het hoogst haalbare voor een wielrenner – heeft hij nog niet. ‘Ik maak hetzelfde schietgebaar als Alberto Contador, bij een overwinning, maar ja, de naam ‘El Pistolero’ is dus al vergeven. Vrienden noemen me wel eens gekscherend ‘De Leeuw van de Atlas’. Misschien moeten we het daar maar op houden.’

Comments are closed.