Nederlandse coffeeshop wordt steeds chiquer

De Nederlandse coffeeshop wordt steeds chiquer. Geen Bob Marley-posters, maar designmeubels. En geen reggae of hiphop, maar coole jazz over de boxen. De nieuwe coffeeshop Hi/Lo in Utrecht noemt zich dan ook liever smoking club, dan coffeeshop.

Hi/Lo lijkt eerder een loungecafé dan een coffeeshop; de smoking club is van boven tot onder vormgegeven door een heus architectenbureau, Workshop of Wonders uit Utrecht. Boven is de ruimte licht, met vrolijke lampen en witte designmeubels. Beneden hangt de duistere sfeer van een opiumkit, maar dan chiquer.

Het stijlvolle interieur en de keuze van de muziek moet een ander publiek naar de coffeeshop trekken, zegt Vincente, gastheer bij Hi/Lo. ‘We mikken op een hoger opgeleid, ouder publiek. Daarom voeren we ook een actief deurbeleid, waarbij je minstens 21 jaar moet zijn om binnen te komen’.

In alle lagen van de bevolking wordt wel eens een joint opgestoken, zegt Vincente, maar veel mensen doen dat liever thuis dan in de traditionele coffeeshop. ‘Coffeeshops hebben een groezelig imago. Wij hopen dat mensen – hoger opgeleiden en ook vrouwen – zich bij ons wel thuis voelen’.

Comments are closed.