Je weet nooit wat je boven water haalt

Vorige week viste een groep vrienden uit Nieuwegein negen kluizen uit het water van de Hollandse IJssel. Sindsdien is het aan de waterkant veel drukker geworden. ‘Op mijn werk lachten ze me eerst ook uit om mijn rare hobby’, zegt magneetvisser Pascal. ‘Nu willen ze er alles van weten.’

Het is een beetje dezelfde sensatie als bij ‘gewoon vissen’, meent zijn vismaat Alex. ‘Op het moment dat je beet hebt, vraag je je toch af wat er nu weer aan de lijn zit.’ De vrienden vissen ook wel op vis, maar dat vinden ze toch net iets minder spannend. ‘Een vis blijft toch gewoon een vis. En je weet nooit wat er aan het magneetje zit’.

Vorige week haalden ze negen kluizen uit het water onder het viaduct van de snelweg A2. Veel zat er niet in, maar het heeft wel de aandacht getrokken, zegt Pascal.  ‘ Ik ben er ook wel blij mee. Het laat in ieder geval zien dat magneetvissen spannend kan zijn. Misschien dat jongeren nu denken: laat ik dat ook eens gaan doen. Dan zijn ze weer eens in de buitenlucht. Tegenwoordig zit iedereen alleen maar achter zijn computer’.

‘Bij mij is het begonnen als jochie in de Efteling’, zegt Pascal. ‘Daar zag ik in de Fata Morgana al dat geld op de bodem liggen en toen dacht ik al: ik moet een keer een magneet meenemen. Dan trek ik al dat geld eruit. Dat is altijd een beetje blijven hangen.’

Veel heb je er niet voor nodig; een lang touw en een sterke magneet.  Zelf zijn ze twee jaar geleden begonnen met een magneet uit een hybridemotor, maar die bleek niet zo handig. Een magneet om mee te vissen moet plat zijn en een oog hebben voor het touw. Voor een kleine veertig euro heb je er al een met een trekkracht van 120 kilo. ‘ Een enkele keer verlies je nog wel eens een magneet’, zegt Pascal. ‘Maar goed, de een geeft zo vijftig euro uit op een avond in de kroeg en wij kopen er af en toe een magneet voor. ‘

Het magneetvissen is vooral populair in Oost-Europa vertellen de vissers; daar wordt veel gevist op oud legermaterieel. ‘YouTube staat vol met filmpjes van mensen die wapens en munitie boven trekken’, zegt Alex. In Nederland werd vorig jaar ook al gewaarschuwd voor de gevaren van het magneetvissen, nadat op verschillende plekken oude handgranaten boven waren gekomen. Alex en Pascal en lachen er een beetje om. ‘Tsja, dat is het risico van het vak. Het hoort er een beetje bij en dat houdt het ook spannend. En als je eens een keer zo’n ding boven haalt, moet je gewoon geen gekke dingen gaan doen.’

Verschenen in het AD/Utrechts Nieuwsblad, 20 maart 2013

Comments are closed.