Zwabberbal …

Jabulani

(7 juni 2012) – Ik heb er nog niets over gehoord (er is ook nog geen bal getrapt), maar het zal toch niet zo zijn dat er dit keer geen problemen zijn met de officiële EK-bal? Ter herinnering … ‘Jabulani. Zwabberbal of excuusleder?’

Verschenen bij de Wereldomroep, 22 juni 2010.

De Jabulani. De officiële WK-bal werd door sportfabrikant Adidas ronkend gepresenteerd ‘als de rondste bal ooit’. Maar na een dikke week voetballen is de kritiek niet van de lucht. Doelman Iker Cassilias van Spanje noemde het ding weinig vleiend al ‘een strandbal’.

Het zijn niet de minsten die de vloer aanvegen met de officiële WK-bal. Iker Cassilias, Lionel Messi en onze eigen Maarten Stekelenburg, die zegt de bal liever te stompen dan te vangen. ‘Die bal doet de gekste dingen. Normaal gesproken kun je hem inschatten. Nu niet.’ De laatste topper die zich bij het koor van klagers heeft gevoegd is de Spaanse spits Fernando Torres. Hij geeft de Jabulani de schuld van het missen van zijn kansen tijdens de WK-wedstrijd tegen Honduras. ‘We moeten echt nog meer trainen met die Jabulani, want we hebben er echt problemen mee’, aldus Torres.

Teamgeist
Maar is de kritiek ook terecht? Je kunt er immers de klok op gelijk zetten: Adidas presenteert ieder WK weer een nieuwe bal en nadat spelers er een paar keer tegenaan getrapt hebben barst de kritiek los. De Jabulani – die in het Zulu overigens ‘feestelijk vieren’ betekent – zou te veel zwabberen, maar ook de vorige versie, de Teamgeist, deugde aanvankelijk niet in de ogen van veel spelers en vooral keepers. Die beschreef volgens de doelmannen bij afstandsschoten ‘een rare baan’. Gaandeweg het WK verstomde de kritiek en met de Teamgeist wordt nu volop gespeeld in de verschillende competities. En zeg nou zelf: een doelpunt zoals Torsten Frings vier jaar geleden scoorde in de openingswedstrijd van het WK – een bal over dertig meter in de kruising – daar kun je als fan toch weinig op tegen hebben?

IJzeren bal
Toch viel er de afgelopen week in Zuid-Afrika bar weinig te genieten, maar ligt dat aan de bal, de hoogte, de droogte, of het defensieve keurslijf waarin veel coaches hun team dwingen? Britse wetenschappers rekenden al voor dat de Jabulani inderdaad sneller is en daardoor iets kan gaan zwabberen. Maar het spelen op hoogte heeft meer invloed op de baan van de bal. Spelers, zo is het idee, moeten gewoon iets lager mikken. En de keepers? Die zijn volgens de Australische fysicus David Jamieson van de universiteit van Adelaide nooit tevreden: ‘Als je keepers zou vragen om een bal te ontwerpen, dan maken ze er een van ijzer, een die midden op het veld stil blijft liggen.’

De bal is rond
Wellicht krijgt Adidastopman Herbert Hainer dan toch gelijk. Hij stelde dat de bal vanzelf gaat wennen. Fernando Torres struikelde naar eigen zeggen over de Jabulani, maar aanvalskompaan David Villa had tijdens diezelfde wedstrijd tegen Honduras minder problemen met de bal. Hij scoorde twee keer. En ook Portugal wist het net aardig te vinden tegen Noord-Korea (7-0). En winnaars hebben altijd gelijk. De Spaanse verdediger Alvaro Arbeloa, heeft in ieder geval het gelijk aan zijn zijde. Hij zei over de Jabulani: ‘Het ding is rond, zoals altijd.’

Comments are closed.