Eigen hout eerst bij Tafelboom

Gerooide bomen in de stad Utrecht krijgen bij Tafelboom een tweede kans … als tafel. De stichting haalt overbodige bomen uit de stad op, maakt er tafels van en hoopt dat het hout zo weer terugkeert naar de stad. Elke tafel is zo uniek als de boom waarvan hij gemaakt is; alle tafels hebben een eigen boekje met daarin het verhaal van de oorspronkelijke boom.

In Utrecht gingen de bomen van de stad voorheen in de destructor, ook de meest monumentale. ‘Doodzonde’, zegt Egbert Boerma, een van de initiatiefnemers van Tafelboom. ‘Mensen in de stad hebben toch een gevoel bij zo’n boom. Die staat er al jaren, er horen verhalen bij, dat is zonde om zo maar weg te gooien.’

Nu we er tafels van maken, gaat het verhaal toch een beetje verder, zegt Boerma. ‘Iedereen die plaatsneemt aan zo’n tafel, zal het verhaal van de boom horen. Met die tafels verlengen we de levensduur van de boom; die staat zo weer 150 jaar.’ Tafelboom heeft zo al zeker zestig bomen van de ondergang gered.

Een aantal uitverkoren bomen keert ook echt terug in de wijk van herkomst. Voor het Tafelbosproject maakt Tafelboom samen met de inwoners van Utrecht een bos van tafels. Het project zal worden afgesloten met een diner aan de tafel op de plek waar de boom ooit stond. Daarna krijgt elke tafel een vaste plek in een openbare ruimte, ook in de buurt van de plek waar de boom ooit stond.

Comments are closed.