Punk in het museum


God Save the Queen, zo heet de tentoonstelling over punk in Nederland in het Centraal Museum in Utrecht. Tegelijkertijd verscheen het boek No Future Nu over hetzelfde onderwerp van historica Leonor Jonker. Zij betoogt dat we in de huidige crisis nog veel van de punkhouding kunnen leren.

Punk was niet alleen hanekammen, gescheurde t-shirts en een recalcitrante houding, zegt Leonor Jonker. In haar boek betoogt ze dat punk tot op de dag van vandaag van invloed is door de Do It Yourself-houding van de meeste punks. Punk was betoogt ze dat punk tot op de dag van vandaag van invloed is door de Do It Yourself-houding van de meeste punks.

Do It Yourself
‘In het begin was er nauwelijks muziek waar je als punk naar wilde luisteren, dus begon je zelf maar een bandje. En omdat er geen platenmaatschappijen waren die de muziek wilden uitbrengen moest je dat ook zelf doen. Ook kleding moest je zelf maken en blaadjes over punk moest je zelf uitgeven … Do It Yourself, dus.’

Crisis maakt creatief
Die houding werd volgens Jonker ook in de hand gewerkt door de economische crisis van de jaren tachtig. ‘De maatschappij zat niet op je te wachten, dus moest je zelf maar wat verzinnen’. Een crisis maakt creatief, zegt Jonker. ‘Dat zie je nu ook weer. Jongeren zoeken hun niche op internet en proberen daar te doen wat ze leuk vinden. Dat lijkt enigszins op de jaren tachtig; alleen zijn nu de uitkeringen wat kariger. Commercie is daarom nu geen vies woord meer.’

Comments are closed.